Image default
EkonomiManşet

“Son 20 yıllık teknoloji ekosistemimiz önemli bir gelişimini kaydetti”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Zekeriya Çoştu, “Türkiye, bilgilerde teknolojinin biraz eski olduğu bir ülke. Ancak son 20 yılda özellikle attığımız güçlü adımlarla birlikte teknoloji ekosistemimiz ayrıca inovasyon ekosistemimiz önemli bir gelişme kaydetti , muazzam kapasiteye ulaşmış durumda ve bunun sonucunda da sonuçta, çıktılarını hep beraber gururla görüyoruz” dedi.

“Son 20 yıllık teknoloji ekosistemimiz önemli bir gelişimini kaydetti”

Bakan Yardımcısı Çoştu, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne İzzet Erbay Teknoloji Müzesi’ne gelerek katıldı. Açılışta Çoştu’nun yanı sıra İzzet Erbay’ın kızı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, İzzet Erbay’ın oğlu, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mutlu Erbay ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci yer aldı. Açılışta konuşan Zekeriya Çoştu, “Burada teknolojik olarak nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi görüyoruz. Belki onlarca yıl önceden gelen teknoloji deneyimlerini, bilgilerini ve son teknolojilerini görüyorsunuz. Bundan belki 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl önceden çözülebilen teknolojilerde, bizim ortaya çıktığımız Ama özellikle son yıllarda öğrenebileceğimiz teknolojilerde Türk mühendislerinin de müşahedeleri olacak. Türkiye, açıkçası teknoloji biraz geride kalmış bir ülke. Gelişim, devasa kapasiteye ulaşmış durumda ve bunun sonucunda da sonuçta, ortaya çıktıklarını hep birlikte gururla gördüklerini kaydetti” dedi.

‘GENÇ MÜHENDİS ARKADAŞLARIMIZA İLHAM KAYNAĞI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM’

Çoştu, “İşte yerli, milli otomobilimiz TOGG projesi böyle bir kapasitenin, böyle bir yetkinliğin ürünü. İşte KAAN, Gökbey, Hürjet gibi hava platformlarımız, uçaklarımız, helikopterlerimiz böyle bir yetkinliğin ürünü. Bayraktar İHA’lar böyle bir yetkinliğe bürünüyor. En son başlangıçta gerçekleştirdiğimiz İnsanlı uzay misyonunun esasında böyle bir yetkinliğin, böyle bir gelişmenin ürünü, dolayısıyla bundan sonra umarım bu teknolojik gelişmeler, hep birlikte daha fazla şey görüyor. Bu şekilde üreterek burada bulunabiliyoruz ve belki çok daha önemli; bunu başarabileceğimize olan inancımızın, öz güvenimizin, motivasyonumuzun bir göstergesi olarak bu müzenin hayatta kalmayı başaracağını umuyoruz. .

‘BÖYLE BİR MÜZE BİR İLK, ÖNCÜ OLACAK’

Prof. Dr. Fethiye Erbay da “Bu müzenin oluşumunda pek çok kişinin değerli katkıları var, bağışları var. 1990’larda TRT’nin kurucusu olan babası böyle bir müzeyi almak için TRT’ye başvurmuştu ama 66 yaşında vefat edince bunu gerçekleştirdi. Sayın Rektörümüzün ve valinin liderliğinde böyle bir müzeyi Trakya Üniversitesi’ne kazandırıyoruz. Teknolojinin yenilikleri ve yeni nesle de bunu aktarabilmemiz için bunları ve üzerinde araştırma yapmak gerekiyor ki bu bizim öyle olacak ve Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı bünyesinde teknolojik gelişmelere yönelik uygulama atölyelerimiz olarak İnovasyondan devam edeceğiz. Bir dönemde çok önemli bir artış olduğunu düşünüyorum. Ayrıca böyle bir müze, üniversite müzeleri arasında bir ilk, merkez olacak” dedi.

ERBAY’IN EŞYALARINDAN OLUŞAN ‘TEKNOLOJİNİN İZİNDE’ SERGİSİ

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da müzenin üniversite bünyesinde düzenlenen 8’inci müze olduğunu belirterek, duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, yapılan müzeyi gezdi. TRT’de 42 yıl çalıştıktan sonra emekli olan merhum İzzet Erbay’ın ailesi tarafından bağışlanan ürünlerden oluşan ‘Teknolojinin İzinde’ isimli serginin de içeriğinde müzede, günlük yaşam, sağlık, uzay ve eğitim alanlarında kullanılan teknolojik hizmetler yer alıyor.

 

KAYNAK: DHA

Related posts

MHP’li Osmanağaoğlu: Birilerinin beceriksizliğinin faturasını İzmirlinin ödemesine izin vermeyeceğiz

admin

Bakan Uraloğlu seyahat süresi kısalacak diyerek müjde verdi!

admin

Kral Abdullah duyurdu! Ürdün’den savaş açıklaması

admin